De beste indeling voor een camper bestaat niet. Het is namelijk helemaal afhankelijk van de persoonlijke behoeften van de reiziger. Ik heb behoefte aan comfort, jij gaat misschien het liefst back to basic.

Ik heb tijdens het ontwerpen van mijn Glamper een aantal vragen de revue laten passeren:

  • Wat is mijn budget?
  • Hoe groot moet de glamper worden (hoeveel mensen en dieren kunnen erin overnachten)?
  • Hoe vaak en hoe lang ga ik de glamper gebruiken?
  • In welke seizoenen ga ik reizen?
  • Ga ik misschien ook werken in mijn glamper?
  • Wil ik vooral op campings staan of meestal off grid?
  • Wil ik een vast bed of juist veel zitruimte?
  • Moet er een toilet en douche in de glamper zijn?
  • Hoeveel opbergruimte heb ik eigenlijk nodig?
  • Hoe zorg ik dat het klimaat in de glamper prettig blijft?
  • Wat zijn voor mij must-haves?
  • Hoe belangrijk maak ik mijn keuken?
  • Wat doe ik met de buitenruimte?
  • Met welke wetten en regels moet ik rekening houden tijdens de bouw?

Affijn dat was voor mij genoeg om over na te denken. Ik heb het antwoord op al deze vragen pas kunnen vinden nadat ik alle opties heb kunnen uitwerken. Dat heeft misschien wel het meeste tijd gekost. Want, uit wat voor bedden kan ik eigenlijk kiezen?

Lang leve de camper verhuurplatforms!

Om tot een goede keuze te kunnen komen, heb ik allereerst veel gereisd met verschillende campers. Ik heb eens een camper geleend en ook een paar keer gehuurd via de steeds populairder wordende deelplatforms. Op mijn pagina Op reis! vertel ik meer over huur en verhuur.

Er zijn ruwweg 4 verschillende soorten campers: de buscamper (camperbus), alkoof camper, integraal camper en half-integraal camper. Voor mij was al snel duidelijk dat de buscamper / camperbus het beste bij mij past: ik reis alleen en heb daarom niet zoveel ruimte nodig. Het grote voordeel van een buscamper is dat ik deze kan gebruiken als een gewone personenauto en dat de camperbus vaak ook op een gewone parkeerplek kan staan. En niet onbelangrijk: een camperbus is in vrijwel alle gevallen lichter dan 3500 kg en dus te besturen met een B-rijbewijs.

alkoof camper campervan vanlife camperbus
alkoof camper
half-integraal camper campervan vanlife camperbus
half-integraal
integraal camper campervan vanlife camperbus
integraal
Hymer Vision Venture, een blik in de toekomst van de camperbus

Voordat ik kon beslissen welke bus het beste bij mij zou passen, heb ik eerst de belangrijkste must haves vastgesteld: ik wil een vast bed, een ruime keuken (althans genoeg werkruimte in de keuken), een toilet en een douche en een zitplek bij de schuifdeur vanwege het beste uitzicht vanaf die plek. Om die items heen, heb ik de bus ontworpen. Omdat ik een vast bed ‘in de breedte’ heb, ben ik iets beperkt in de keuze van het merk bus dat ik aan kan schaffen. Van de meeste busjes is de breedte namelijk onvoldoende.

Het is verstandig om pas een busje te kopen als je ontwerp al ver klaar is! Het zou zonde zijn als je jouw ontwerp moet aanpassen aan een smalle of iets te lage bus.

Bij het uitwerken van het ontwerp heb ik die must-haves als eerste ingetekend en de rest van het interieur heb ik daar omheen geplaatst. Met de veiligheid heb ik ook rekening gehouden bij het ontwerp: de elektrische installatie en de gasvoorziening heb ik bijvoorbeeld uit elkaar geplaatst. Ook heb ik bij het ontwerp al rekening gehouden met gewichtsverdeling. De watertank is bijvoorbeeld zo’n zwaar item, net als de huishoudaccu’s.

Op de pagina’s die onder deze pagina hangen, ga ik uitgebreid in op de keuzes die er zijn. Ik hoop dat jij hierdoor iets meer bomen door het bos gaat zien en een voor jou perfect ontwerp kunt maken.

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!