camper huren

Voordat ik alleen al na ging denken over het bouwen van mijn glamper, heb ik veel gereisd met geleende en gehuurde campers. Zo heb ik geleerd wat voor camperbus goed bij me past.

Ik heb vooral gehuurd via verhuurplatforms. Ik heb gemerkt dat er heel goed te onderhandelen viel over de huurprijs: hoe langer ik de camper wilde huren, hoe meer ik van de dagprijs af wist te praten. De laatste paar jaar heb ik veel plezier beleefd aan busjes die ik via Goboony van particulieren huurde. Een paar verhuurders zijn mijn absolute favorieten geworden!

VW camperbus Goboony logo

Wist je dat je duizenden (!) euro’s per jaar kan verdienen met de verhuur van je camper? Reken maar uit: in het hoogseizoen worden campers voor minimaal 100 euro per dag verhuurd. Een paar weken je camper verhuren en je hebt al een paar duizend euro in the pocket. Dat is toch mooi meegenomen?! Een camper onderhouden, verzekeren en stallen kan flink in de papieren lopen, de opbrengst van de verhuur kan dit allemaal bekostigen!

Waarom Goboony?

  • Verhuren via Goboony is gratis
  • Goboony kan jouw camper verzekeren
  • Professionele schoonmaak mogelijk na elke huurperiode
  • Jij bepaalt zelf het huurtarief en de voorwaarden

Een camperbus bouwen is leuk, op reis gaan is nog veel leuker!

Er is een nieuwe speler op de verhuur-markt: Paul Camper. De voordelen van Paul Camper zijn:

  • Paul Camper biedt een platform met een groeiend aantal huurders. Jij bepaalt wanneer en aan wie je jouw camper uitleent.
  • Maak gebruik van Paul Campers simpele onboarding en start met de verhuur van je camper. Paul Camper ondersteunt je onderweg, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is.
  • Jouw camper is beschermd. Je kunt kiezen voor ons verzekeringsproduct dat op maat gemaakt is voor verhuurders. Op deze manier kun je zonder zorgen verhuren.

waar naartoe?

Ik hou ervan om zonder uitgebreide planning op reis te gaan: ik weet zo’n beetje welk land en welke regio ik wil bezoeken, maar waar ik precies ga uitkomen weet ik niet vantevoren. Ik bepaal pas op het laatste moment waar ik zal overnachten en hoe lang ik zal blijven.

Als ik iets toch iets meer wil plannen, vooral als ik iemand meeneem die wat minder tijd heeft dan ik, plan ik de reis vaak aan de hand van reisbeschrijvingen van touroperators. Ik zoek zelf overnachtingsplekken rond de plaatsen waar tijdens de georganiseerde reis wordt overnacht. Op mijn pagina Waar staan? geef ik een overzicht van apps waarmee je eenvoudig overnachtingsplaatsen kan vinden.

Om het nog makkelijker te maken kun je natuurlijk ook gewoon een rondreis boeken waarbij je zelf helemaal geen route hoeft te bedenken! Alles is dan voor je geregeld: keurige overnachtingsplekken, excursies, etc. Een leuke bijkomstigheid is, dat je dan met een groep gelijkgestemden reist. Ook voor alleenreizenden is het soms best fijn om in een groep te reizen zodat je wat makkelijker contact kan maken. Er is bovendien altijd begeleiding en als er een incident is, is hulp dichtbij.

Avontuurlijke kampeerder

ACSI is een organisatie die heel veel ervaring heeft met het organiseren van kampeerreizen. De begeleiding wordt verzorgd door ervaren reizigers. De routes die gevolgd worden zijn echt mooi en je bent er zeker van dat je de hoogtepunten van de reisregio gaat ervaren.

tolwegen

In veel Europese landen zijn de doorgaande snelwegen meest tolwegen. Onhandig en best duur, vind ik. Maar gelukkig zijn er allerhande mogelijkheden om de doorreis over tolwegen zo min mogelijk te voelen. Dit in het kader van ‘we kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker’.

Spanje

In Spanje zijn de meeste snelwegen tolwegen. Betalen bij de tolpoorten kan met contant geld, creditcards en soms ook met een Nederlandse (Maestro) bankpas. Op de tolpoorten is aangegeven op welke manieren betaald kan worden. Je kan een tolbadge gebruiken waarmee je smooth langs de poortjes kunt rijden. Bij de ANWB zijn verschillende badges te koop waarmee je makkelijk tolpoortjes passeert. Per tolweg in Spanje gelden er trouwens verschillende tarieven. Voor je deze site bezoekt, wel even je Spaans bijschaven!

Frankrijk

Het Franse wegennet bestaat uit verschillende lagen. De hoogste laag zijn de autosnelwegen (Autoroutes) met een A-nummer. Voor veel autosnelwegen moet tol betaald worden. De tweede laag zijn de nationale wegen (Routes nationales) met een N-nummer. Dit zijn de niet-autosnelwegen die beheerd worden door de Franse staat. De derde laag zijn de departementale wegen (Routes départementales) met een D-nummer. Dit zijn de niet-autosnelwegen die beheerd worden door de departementen. De onderste laag zijn de lokale wegen (Routes communales of Chemins) met een C-nummer.

De beste manier om aan hoge kosten van de tolwegen te ontkomen is door alleen op N, D of C-wegen te rijden. Maar als je snel het land wilt doorkruisen is er eigenlijk maar een manier: over de Autoroutes rijden en de portemonnee trekken.

T vignet achterspiegel

In Frankrijk kun je op verschillende manieren tol betalen. Op de Autoroutes site kun je hierover info vinden en er is een tool te vinden waarmee je kunt uitrekenen hoeveel tol je moet betalen op een bepaalde route.

Ook om in Frankrijk makkelijk door de tolpoorten te gaan, kun je van tevoren een ’tolbadge’ aanschaffen waarmee je electronisch betaalt als je door de tolpoort rijdt. Let wel op dat je de juiste voertuigklasse selecteert, een camper valt namelijk in klasse 2 of 3! Bij de ANWB kun je de tolbadge aanschaffen, eentje die die alleen geldig is op Franse tolwegen, maar ook is er een combibadge die geldig is Frankrijk in combinatie met andere Eurolanden.

Italie

Ook voor Italië geldt: zoek eerst uit in welke klasse jouw camper valt voordat je de Italiaanse weg opgaat en/of een tolpas aanschaft.

In Italië kan de tol bij bemande poortjes ook worden betaald met contant geld. Met een creditcard kun je bij bemande en onbemande poortjes betalen. Als er een Maestro-logo wordt getoond, kun je ook met een gewone bankpas (eventueel contactloos) betalen.

Italië heeft de VIA-Card om electronisch (en snel) te kunnen betalen bij tolpoorten. Deze magnetische kaart kun je aanschaffen bij servicestations langs de autostrada en bij gewone tabakswinkels. Het is een prepaid systeem: het te betalen bedrag wordt van het tegoed op de kaart afgetrokken. Het risico is wel dat je de kans loopt te weinig tegoed te hebben als je bij een tolpoorten wilt betalen. Vaak kun je – bij een bemande poort – het bedrag dat je te kort komt op een andere manier betalen. En het is ook jammer als je nog tegoed op je kaart hebt staan als je Italië alweer lang en breed achter je hebt gelaten.

Een routeplanner en de tolkosten voor het traject kun je op deze Italiaanse site berekenen. Ook in het Engels voor het geval je Italiaans wat roestig is.

il mio italiano è un po ‘arrugginito

Zwitserland

Veel mensen denken dat je voor Zwitserland altijd een vignet moet hebben. Niets is minder waar. Dit vignet is alleen verplicht als je op een Zwitserse snelweg rijdt. Als je het land binnenkomt over een niet-snelweg, ben je dus niet verplicht een vignet te tonen achter je voorruit. Maar, houd je vervolgens wel netjes aan de afspraken en ga niet zonder vignet stiekem de snelweg op als je eenmaal in Zwitserland bent. Als je gesnapt wordt zonder vignet op een snelweg krijg je een fikse boete.

vignet zwitserland achter de voorruit

De snelweg vignetten zijn verplicht voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Heb je een aanhanger of caravan achter je auto, dan moet je een extra Autobahnvignet kopen. Dat betekent dus twee keer een vignet betalen. Is je camper zwaarder dan 3500 kilo dan heb je een ‘Schwerverkehrsabgabe nodig’. De prijs hiervan is afhankelijk van hoe lang je in Zwitserland blijft. Op de site van de Zwitserse overheid vind je (in meerdere talen) meer informatie hierover.

pech onderweg


Denk ook aan Wegenwacht Camper. Met pechhulp Kampeerauto Service Buitenland kun je ook voor je camper altijd rekenen op de beste pechhulp. Je kunt deze service gemakkelijk toevoegen bij het afsluiten van een Europa pakket of toevoegen aan je bestaande ANWB pakket.

In Nederland heb je met ieder Wegenwacht® pakket recht op pechhulp voor je caravan, camper of vouwwagen. Ga je naar het buitenland en wil je hier ook gebruik kunnen maken van de pechhulp? Kies dan voor de Kampeerauto Service Buitenland naast je Europa pakket. Deze service voor je camper kost maar €25,- extra per jaar. Je kunt dan rekenen op:

  • 24 uur per dag en 7 dagen per week pechhulp en camper service in heel Europa
  • Sleutelhulp ter plaatse van buitenlandse partners van de Wegenwacht®
  • Hulp van de ANWB Alarmcentrale en buitenlandse steunpunten, altijd in het Nederlands
  • Hulp bij reparatie bij een buitenlandse garage
  • Repatriëring van camper naar Nederland als pech in het buitenland niet te verhelpen is

*Let op: Wegenwacht Europa Instap in combinatie met Kampeerauto Service Buitenland biedt geen recht op een vervangende camper of vervangend verblijf. ANWB adviseert daarom deze aanvullende dekking te combineren met Wegenwacht Europa Standaard of Compleet.

Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Dan heeft Wegenwacht® heel leuke aanbiedingen voor je! Wat dacht je van een jaar lang gratis Wegenwacht® Service als je net geslaagd bent voor je rijbewijs? Of twee jaar lang 50% korting op je Wegenwacht Pakket?

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!